Vier rode kaarten, eentje te weinig

Vuurwerk in de Plaon.

Bright Photo Collage

Het duurt nog een dikke maand vooraleer we Nieuwjaar vieren, maar afgelopen weekend was er toch al stevig vuurwerk te zien in de Plaon tijdens de match van de liga heren tegen Eeklo.

Het begon nochtans allemaal zeer rustig, te rustig zelfs. Zowel in aanval als in verdediging ontbrak de overtuiging van onze kant, waardoor we al snel tegen een achterstand aankeken. Maar net op het moment dat we ons terug in de wedstrijd begonnen te knokken, gebeurde er iets dat niemand had zien aankomen. Jasper had de hoeveelheid hars op de bal onderschat en in plaats van in de kruising te vlammen, vloog die net naast het hoofd van de keeper. Omdat de doelman een kleine beweging maakte, kreeg die het shot vol op zijn gezicht. Uiteraard niet bedoeling en de verschrikking was duidelijk af te lezen op Jaspers gezicht, die meteen zijn excuses aanbood. Toen de scheidsrechters de rode kaart bovenhaalden, stonden we helemaal met onze mond vol tanden. Die klap deed ons even wankelen, maar toen gebeurde er alweer iets ongezien. Een Eeklonaar slaagde er zowaar in om twee keer kort op elkaar een wisselfout te maken. Aangezien hij daarvoor ook al eens een tijdstraf had gekregen, was het tweede rode karton een feit. We konden lichtjes terugkomen, maar gingen toch rusten met een achterstand van 11-15.

De tweede helft begon niet veel beter met alweer enkele tegengoals, maar dan ging het al snel van vonken naar een laaiend vuur. Vele aanvallen van de tegenstander gingen in rook op door de beenharde verdediging en we herpakten ons eveneens in aanval. We kropen langzaam dichterbij, maar de steeds wederkerende bizarre beslissingen van de scheidsrechters en concentratieproblemen bij onszelf zorgden ervoor dat we niet erop en erover konden gaan. De klap op de vuurpijl gebeurde met nog minder dan twee minuten te spelen. Toen ving Jeroen Vanmeert een tegenaanval iets te stevig op, waarop hij werd getrakteerd op een elleboog van de tegenstander. Daarop ontstond een schermutseling en voor we het wisten stond iedereen op het veld. Dat de refs het overzicht hadden verloren, bleek duidelijk uit de bestraffingen: rood voor Jeroen en twee minuten voor een zogezegde wisselfout van Bart Scholliers, ook al stond die op het veld. De Oost-Vlamingen kwamen daarentegen compleet ongeschonden uit de strijd. De gemoederen waren daarna volledig bedaard, dus dat de coach van Eeklo het nodig vond om in de laatste tien seconden van de wedstrijd nog een time-out te nemen, getuigt van een bijzonder groot gebrek aan sportiviteit. Dat Bart Baetens uit frustratie de bal wegtrapte en de vierde rode kaart pakte, was ergens begrijpelijk, maar aan de andere kant onnodig. De eindscore van 22-24 blijft het gevoel geven dat er meer in zat.

Zaterdag moeten we naar Waasmunster, vanouds een moeilijke verplaatsing. Toch mogen we de moed niet laten zakken, want elke tegenstander is te pakken als we allemaal vol overgave te spelen!